Baharat / Kurutulmuş Bitkiler

Son Güncelleme: 27 Temmuz,2024
Anasayfa Baharat / Kurutulmuş Bitkiler

Baharat / Kurutulmuş Bitkiler

Kırmızı Biber
Kurutulduktan sonra dövülmüş iri taneli kırmızıbiber.
Kara Biber
Karabiber , çiçekli bitkilerden Piperaceae familyasına ait bitkilerin meyvelerinin kurutulup, baharat şeklinde kullanılmasıyla elde edilen toz şeklidir. Beyazbiber, yeşilbiber gibi çeşitleri de vardır. Kökeni Hindistan olmasına karşılık, tüm sıcak iklimlerde yetiştirilebilir.
Kimyon
Kimyon baharatı, kimyon bitkisinin olgunlaştıktan sonra toplanıp kurutulan tohumlarından ya da bu tohumların öğütülmesinden elde edilir. Keskin, acı ve biraz sert bir tadı vardır. Özellikle et yemeklerine katılır. Kebap gibi pek çok yöresel yemekte, ayrıca bazı içkilere ve hamur yemeklerine çeşni katmak için kullanılır.
Limon Tuzu
Sitrik asit, halk arasında limon tuzu olarak da bilinen, karboksilik asitlerden, renksiz, kristal yapılı organik bir bileşiktir. Formülü C6H8O7 şeklindedir. Hemen hemen tüm bitkilerde ve birçok hayvanın vücut sıvısında bulunur. Yağların, proteinlerin ve karbonhidratların yükseltgenerek karbondioksit ve suya dönüştüğü fizyolojik süreçlerden geçer. pH değeri 3,5 tir.
Kişniş
Kişniş bitkisinin baharat olarak kullanılan kurutulmuş meyvesi veya tohumuna da kişniş adı verilir.Baharatı kişniş bitkisinin küre biçimli sarımsı yeşilden, açık kahverengine kadar değişen renklerdeki meyvelerinin kurutulması ya da öğütülmesiyle elde edilir. Ayrıca bitkinin taze yaprakları salatalarda ve kökleri de baharat olarak kullanılır. Ferahlatıcı hoş bir kokusu, tatlımsı baharlı ve meyvemsi bir lezzeti vardır. Et yemeklerinde ve zeytinyağlı dolmalara çeşni katmak için kullanılan yaprakları, yakıcı bir tat verir.
Defne Yaprağı / Yağı
Defne yaprağı, yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanıldığı gibi tıbbi etkileri de bulunmaktadır. Defne yaprağı(Lauri folium) tentür, çay ve natürel ilaç yapımında kullanılır. Defne yaprakları çorba, balık, et gibi yemeklere koku vermek içinde kullanılır.
Anason
İnsan vücuduna etkileri: iştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. İdrarı artırır. Kusmaları ve ishali keser. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Ancak, aybaşı kanamaları ve hamilelik döneminde kullanılmaz. Anne sütünü artırır. Sinirleri yatıştırır. Migren ağrılarını keser. Beyin yorgunluğunu giderir. Uyku verir. Kalbi kuvvetlendirir. Kan dolaşımının düzenli olmasını sağlar. Cinsel arzuları arttırır. Astım, nefes darlığı ve bronşitte görülen şikayetleri giderir. Öksürüğü keser. Fazla miktarda kullanıldığı zaman uyuşukluk verir.
Kekik
Kekik, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Thymus, Thymbra, Origanum, Coridothymus, Satureja, cinslerinin genel adı olan, kendine özgü kokusu ile tanınan çimenlik, tarla, orman kıyılarında ve çayırlarda görülen bitki türlerinin ortak adı. Kekik bitkisinden yaprak çiçek durumlarının su buharı distilasyonu yöntemi ile %2-%8 oranında yakıcı lezzetli aromatik kokulu uçucu yağ elde edilir. Bu uçucucu yağdan monoterpen fenollerden karvakrol ve timol bulunmaktadır. Kekikin yapraklarında uçucu yağ bulunmasından dolayı, bitkiden kaynatılarak çay yapılması durumunda etkinliğini kaybeder. Her ne kadar Thymus cinsi ile anılan kekikten ticari olarak uçucu yağ üretiminde kullanılsa da daha yüksek verim alındığı için Origanum türlerinden Origanum majorana (Alanya Kekiği) tercih edilmektedir.
Ada Çayı
Ada Çayı
Rezene
Rezene

Ürünler

Bakliyat devamı +
Bakliyat

Bakliyat, protein ve karbonhidrat açısından değerli gıda maddeleridir. Hayvan ürünlerinden sonra en fazla protein sağlayan gıdalardır.

 Baharat / Kurutulmuş Bitkiler devamı +
Baharat / Kurutulmuş Bitkiler

Baharatlar, yemeklerin gizli kahramanları ve mutfakların vazgeçilmezleridir. Genellikle bitkilerin kurutulmasıyla elde edilirler.

Kuruyemiş devamı +
Kuruyemiş

Kuruyemişler, meyveler ve çekirdekler doğrudan güneşin altında kurutularak ya da kavurma gibi ısıl işlemlerden geçirilerek ve bazen de tat vermesi için tuz, şeker gibi maddeler eklenerek hazırlanır.

 Kuru Meyve Sebze devamı +
Kuru Meyve Sebze

Meyve ve sebzeler taze olarak tüketildiğinde ancak belirli mevsimlerde tüketilebilir. Kurutma teknolojisi tüketiciye her ürünü her mevsim doğala en yakın olarak tüketme imkanı sağlar.

Yağlı Tohumlar devamı +
Yağlı Tohumlar

Yüksek yağ içeriklerinin yanı sıra, protein ve lif kaynaklarıdır. Bu özellikler, onları pratik olmanın yanında, besleyici ve tok tutucu da yapıyor.

Yaş Meyve Sebze devamı +
Yaş Meyve Sebze

Meyveler genellikle acı çekirdeklerini saymazsak tatlıdırlar. Sebzeler ise genellikle çok hafif bir tatlılığa sahiptir ve çiğ olarak yenebilecek kadar yumuşaktır.

Bitkisel Yağlar devamı +
Bitkisel Yağlar

Yağlar, önemli bir enerji kaynağı olmalarının yanı sıra, insan organizmasında, hücrelerin yapısına katılmaktadır. Sağlıklı bir yetişkinin, aldığı günlük toplam enerjinin %20-35’i yağlardan sağlanmaktadır.